Добра новина за работещите в голяма европейска държава.Германският парламент прие днес

...
Добра новина за работещите в голяма европейска държава.Германският парламент прие днес
Коментари Харесай

Минималното почасово заплащане в Германия е увеличено на 12 евро

Добра новина за работещите в огромна европейска страна.

Германският парламент одобри през днешния ден закон за повишение на минималното почасово заплащане на 12 евро - основно заричане, обещано от канцлера Олаф Шолц по време на предизборната му акция предходната година, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БНР.

Мярката беше призната с огромно болшинство от долната камара на Бундестага, като беше подкрепена от депутати от ръководещата лявоцентристка коалиция, както и от крайнолявата партия „ Линке ”. Консервативният ХДС и крайнодясната Алтернатива за Германия се въздържаха, написа novinite.bg.

Увеличението с една трета ще засегне 6,2 млн. души измежду дейното работещо население от 45,2 млн. души.

Според закона минималната работна заплата ще се увеличи на два стадия - от 8,82 евро на 10,45 евро на 1 юли, последвано от второ нарастване до 12 евро на 1 октомври.

Министърът на труда Хубертус Хайл назова този ход " въпрос на почитание " към тежкия труд, като съобщи, че за хората с ниски заплати той ще значи " най-голямото нарастване на заплатата в живота им ".

Като водеща политика в предизборния манифест на Олаф Шолц за изборите през септември предходната година смяната не е лишена от критици.

Някои специалисти се притесняват, че тя ще усили натиска върху заплатите и ще докара до повишение на цените в миг, когато инфлацията към този момент е извънредно висока.

През май потребителските цени се покачиха със 7,9%, което е връх за Германия след обединяването и се дължи на възходящите разноски за сила.

Неотдавнашно изследване на комерсиалната фондация „ Фамилиенунтернемен ” (Familienunternehmen) измежду 800 предприятия сподели, че 89% от ръководителите се притесняват от сходна серпантина на заплатите и цените.

Секторите, които към този момент са подложени на напън от нарастването на цените на суровините, са изключително загрижени.

Земеделското бизнес лоби DBV предизвести за " голямо " влияние на нарастването на заплатите.

Други настояват, че рисковете, произлизащи от мярката, са по-ограничени.

Разумното нарастване на заплатите е належащо, с цел да се " стабилизира стопанската система ", написа в своя колонка ръководителят на авторитетния стопански институт DIW Марсел Фратчер.

В същото време синдикатите приканват за още по-значително нарастване на заплатите, с цел да се отговори на бързо растящите разноски за живот.

Временната инфлация " не е толкоз нездравословна " за страната, колкото загубата на покупателна дарба на служащите, съобщи ръководителят на немската федерация на профсъюзите DGB Ясмин Фахими.

Работниците в разнообразни браншове са в развой на договаряне на нови съглашения за заплатите.

В стоманодобива няколко хиляди чиновници организираха стачка през последните дни, с цел да изискат нарастване на заплатите с 8,2%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР